Shkencë

Science Posts

Më në fund lëvizje e lirë. Një e drejtë e vonuar për Kosovën

Migrimi - një dukuri e kamotshmeMigrimi është dukuri e vjetër sa vetë njerëzimi. Sipas Organizatës Ndërkombëtare të Migrimit (IOM), në vitin 2020, pothuajse 281 milionë njerëz jetonin në një vend të ndryshëm nga vendi i tyre i lindjes, ose rreth 128 milionë më shumë se 30 vjet më parë. Në vitin 1990 ishin 153 milionë...

Urbs et templa Dardaniae – zbulimi i fundit nga Ulpiana / Iustiniana Secundae

Në kuadër të një partneriteti në mes të Universitetit të Prishtinës, Ecole Normale Supérieur, Paris dhe Institutit Arkeologjik të Kosovës, me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Ambasadës së Francës, Ministrisë së Punëve të Jashtme të Francës dhe Bashkimit Evropian, nën udhëheqjen e arkeologëve Arben Hajdari (UP), Christophe J. Goddard (CNRS/ENS/AOROC) dhe Milot...

Universiteti i Prishtinës për herë të parë në “Times Higher Education”

Universiteti i Prishtinës ka shënuar arritjen e radhës në rrafshin ndërkombëtar. Për herë të parë që nga themelimi i tij institucioni ynë është renditur në Times Higher Education (THE), një pikë referimi global për përsosmëri në arsim të lartë, kërkim shkencor dhe inovacion. Renditja vjetore "THE” vlerëson në mënyrë rigoroze universitetet në mbarë botën. Në këtë...