Fjalimi i Rektorit në ceremoninë e ndarjes së mirënjohjeve për studentët e dalluar / lista e Rektorit, me rastin e 54 vjetorit të UP-së

Fjalimi i Rektorit në ceremoninë e ndarjes së mirënjohjeve për studentët e dalluar / lista e Rektorit, me rastin e 54 vjetorit të UP-së

Të nderuar anëtarë të Këshillit Drejtues,
Të nderuar prorektorë,
Të nderuar dekanë të njësive akademike,
Të nderuar prodekanë,
Të nderuar përfaqësues të studentëve,
Të dashur studentë,

Sot, teksa jemi mbledhur në këtë mjedis emblematik të universitetit tonë të dashur, e gjejmë veten të rrethuar me profesorë dhe studentë që janë dëshmi e rrugës së dijes dhe traditës universitare që është zhvilluar e mirëmbajtur ndër dekada. I themeluar në zemër të Kosovës, universiteti ynë ka qëndruar si një fener ndriçimi dhe përparimi, duke ushqyer mendjet dhe shpirtrat njësoj. Është një vend ku kanë lindur e lindin ëndrrat, lulëzojnë idetë dhe e ardhmja farkëtohet me ngjyrën e pashlyeshme të këmbënguljes, të krijimit dhe përsosmërisë akademike.

Arsimimi, siç kemi arritur ta njohim dhe ta çmojmë atë, është më shumë se përvetësimi i njohurive. Është një udhëtim i përjetshëm që formon strukturën e qenies sonë, duke na formësuar në arkitektët e fatit tonë dhe kujdestarët e së ardhmes së komunitetit që na rrethon, vendit e botës më të gjerë. Vlera e këtij udhëtimi nuk qëndron vetëm në mësimet e nxjerra brenda kufijve të sallave të ligjëratave ose hapësirave të fakulteteve, por në zbatimin e këtyre mësimeve për ta bërë botën një vend më të mirë.

Studentët tanë janë dëshmia e gjallë e kësaj të vërtete, duke mishëruar ndryshimin që dëshirojnë të shohin në botë, duke ndikuar në shoqëri në mënyra të thella e kuptimplote dhe duke kontribuar në dimensione globale me karakteristikat e tyre unike të mendimit, të inovacionit dhe udhëheqjes.

Në këtë këndvështrim, është thelbësore të vlerësojmë punën e palodhur, përkushtimin e palëkundur dhe këmbënguljen e studentëve tanë. Arritjet e tyre nuk janë thjesht arritje personale; ato janë fitoret kolektive të komunitetit tonë universitar dhe një burim frymëzimi për të gjithë ne. Duke njohur dhe festuar këto suksese, ne rikonfirmojmë angazhimin tonë për përsosmërinë dhe fuqinë transformuese të arsimit.

Mbështetja e studentëve nuk është vetëm një investim në të ardhmen e tyre; është një investim në të ardhmen e njerëzimit. Me potencialin e tyre të pamatshëm dhe talentin e jashtëzakonshëm, janë ata, pra jeni ju ata që do të trajtojnë sfidat e kohës sonë dhe ndërtojnë premisat e kohës që vjen.

Është detyra dhe privilegji ynë që t’ju ofrojmë burimet, mundësitë, nxitjen dhe inspirimin që u nevojitet për të realizuar potencialin e plotë. Duke vepruar kështu, ne sigurojmë që trashëgimia e Universitetit të Prishtinës të çohet përpara, jo vetëm përmes kontributeve tona akademike, por poashtu dhe përmes ndikimit në jetën dhe cilësinë e studentëve tanë.

Renditja në listën e rektorit – studentët e dalluar në UP, nuk është thjesht një njohje e aftësive akademike; është një dëshmi e përkushtimit të palëkundur dhe aspiratës së arritshme e të natyrshme të një studenti për përsosmëri në të gjitha aspektet e jetës personale dhe profesionale. Të qenurit në këtë listë shërben si një dritë udhëzuese për punëdhënësit e ardhshëm, komisionet e bursave dhe institucionet akademike, që flet për praninë e një individi që jo vetëm shkëlqen akademikisht, por zotëron edhe cilësitë thelbësore për udhëheqje dhe krijim, zbulim apo inovacion.

Përgjatë historisë, shumë studiues që kanë qenë në lista të ngjashme kanë vazhduar të transformojnë botën. Konsideroni njerëz si Marie Curie, një laureate e dyfishtë e çmimit Nobel; kurreshtja e saj për njohuri çoi në zbulime novatore në fizikë dhe kimi. Përsosmëria e saj akademike u njoh që në fillim të karrierës së saj, duke krijuar terrenin për arritjet e saj në të ardhmen. Në mënyrë të ngjashme, vlerësimet akademike të Albert Ajnshtajnit si një studiues i ri parashikuan kontributin e tij revolucionar në fushën e fizikës. Këta shembuj tregojnë se si identifikimi dhe njohja e hershme e përkushtimit akademik mund të sinjalizojnë një të ardhme me sukses të jashtëzakonshëm.

Përkushtimi në të tashmen përkthehet në sukses në të ardhmen; çdo orë studimi, çdo punim i shkruar, kërkim e projekt i përfunduar dhe çdo arritje akademike ndërton një themel për mundësitë e ardhshme. Përkushtimi dhe puna e palodhur që u japin studentëve një vend në listën e rektorit sot, hapin rrugën për zbulime të ardhshme kërkimore, kontribute shoqërore dhe përsosmëri profesionale. Kjo njohje nuk është vetëm një qëllim në vetvete, por është një mjet, është një nxitje drejt arritjeve më të mëdha, drejt mundësive tuaja të pafundme për të menduar e imagjinuar.

Për studentët sot, emërimi në këtë listë është një tregues i qartë i kapacitetit të tyre për arritje të larta dhe potencialit të tyre për të dhënë kontribut të rëndësishëm në fushat e tyre të studimit e të kërkimit, i gatishmërisë për të trajtuar probleme komplekse, për t’u qëndruar sfidave dhe për të rritur perspektivat e karrierës në drejtim të studimeve të avancuara apo pozicioneve prestigjioze apo çfarëdo që të jetë forma e secilës aspiratë individuale.

Lista e Rektorit në UP, në kuptimin tim, është më shumë se një nder akademik; është një njohje e zhvillimit më të gjithmbarshëm të karakterit, intelektit dhe potencialit të secilit prej jush për të ndikuar pozitivisht në mjedisin që e rrethon dhe në botën më të gjerë. Ndërsa vazhdojmë të mbrojmë kauzën e arsimit, të festojmë çdo triumf e të mbështesim çdo ëndërr, ne jo vetëm nderojmë arritjet shembullore të studentëve tanë, por gjithashtu kontribuojmë në formimin e një të ardhmeje më të ndritshme për universitetin tonë, komunitetin tonë dhe botën në përgjithësi.

Së bashku, ne mund ta zhvillojmë tutje dhe përsosim idenë e universitetit si një mikro-univers shumë atraktiv e të dëshirueshëm që shërben si laborator i ideve që prodhon dije relevante; një qendër e inovacionit ku idetë marrin formë e kuptim; dhe një institucion ikonë që ka fuqinë e pazëvendësueshme në modelimin dhe transformimin e cilësisë së jetës pubike dhe sociale.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *